Tur til Hest – 2016

Rolf Arne og Egil gikk opp en løype til Hest som ligger på andre siden av dalen i forhold til Lindåsen.

Artikkelen er skrevet av Rolf Arne Jakobsen

Da har vi endelig fått testet ruta til Hest. Søndag 23. oktober var undertegnede og Egil Netland oppe og fikk merket mesteparten av stien som starter fra broen nedenfor Lindeland og følger fjellsiden opp til fjelltoppen Hest. Jeg har tegnet inn løypa med rødt på bildet som viser hvor stien går. Turen starter fra broen over elva, følger videre rett opp ura til en kommer opp til fjellveggen. Derifra er det en ganske fin sti som følger fjellsida nordover til en kommer til stedet hvor fjellhylla starter og går sørover igjen. Deretter er det litt bratt til en er helt oppe på fjellhylla. En følger enkelt fjellhylla til en kommer til skaret hvor det går forholdsvis bratt til en er oppe på platået. Deretter er det lett terreng til en er kommet bort til toppen.

Vi fikk merket stien til ca. halvveis oppe i skaret. Det ble dessverre ikke anledning til å merke helt til topps ettersom Egil måtte ned for å være bøssebærer, men det bratteste og hvor det er mulighet til å gå feil er merket. Det som gjenstår er forholdsvis lett terreng og blir merket senere.

Dette er en virkelig flott tur for den som er litt fjellvant. Turen starter litt bratt hvor en følger ura opp til fjellveggen. Det er helt greit å gå her ettersom det er mose som dekker det meste av steinene. Når en kommer opp på stien er denne helt grei. Det er selvfølgelig noe kratt og greiner som bør fjernes før den blir helt ok, noe som kan gjøres av en dugnadsgjeng når sommeren kommer.
Når det gjelder fjellhylla er denne mye mindre skummel enn den kan virke nedenfra. Hylla er stort sett brei med mye skog, slik at en føler ikke en går på en smal fjellhylle. Det smaleste er de siste
30 – 40 meterne før en kommer til skaret. Her er hylla ca. 1,5 m bred. Men så lenge en ikke har utpreget høydeskrekk går også dette helt fint. Her er det noe busker og kratt som en kan holde seg fast i.

Når en kommer til skaret, som ruta følger til en er på topp-platået, blir det noe mer utfordrende! Det er her noen steder hvor en må klyve en del for å komme videre. Men heller ikke her vil det by på de helt store problemene for den som er noenlunde fjellvant. Det er en god del greiner og steiner å holde i. Når en er kommet ca. halvveis opp i skaret blir det litt mindre bratt og ikke fult så utfordrende.
Det kan være aktuelt å legge ut tau ev. kjetting på et par steder som det kan være greit å holde seg i på de bratteste stedene.

Etter min mening må dette være en virkelig fin tur for de som søker litt mer utfordringer enn å gå i skiløypa eller til Midtstøl. Utsikten når en kommer opp i fjellsida er flott. Det kan nok være en god ide for de fleste å ikke gå turen helt alene. Det bør også være tørt. Dette er helt klart en sommer / høst rute og er ikke egnet å gå om vinteren når det er kommet snø / is.

Anbefaler at de som er interessert tar en dugnadsinnsats i sommer hvor en fjerner en del småtrær, greiner og kratt som vil gjøre stien mer lettgått.