Flyvraket på Lundeheia

10 minutter bilkjøring fra Lindåsen finner du startstedet for en tur som fører til restene av en historisk begivenhet, en tragisk flyulykke som skjedde i januar 1946. Et engelsk bombefly som skulle drive øvelse i Nordsjøen, men pga feilnavigering fløy over Sirdalen, og kræsjet i fjellene ved Lundeheiene.

Ulykken ble raskt observert av de fastboende, men da redningsmannskapene kom fram til ulykkesstedet, så var det lite de kunne gjøre. 7 personer var døde, en hardt skadd. På veien ned fra fjellet døde sistemann, alle 8 ombord i flyet omkom. Det ligger mye vrakgods igjen etter ulykken.

Starten på løypa er merket med litt informasjon om hendelsen.

Turen starter ved Øyne, like ved Lunde. Det er satt opp et lite informasjonsskilt, og det er lett å finne løypa. Den første timen går på en bratt skogsvei, ingen problem å finne veien.

På toppen av bakken står et lite skilt som viser retningen mot vraket. Vi brukte en knapp time fra toppen og til vraket, men hadde noen små korte pauser underveis. Selv etter at vi forlot skogsveien så var det lett å finne løypa.

Røde merkepinner var satt opp tett i tett, og viste hvor vi skulle gå. Kun en eller to ganger måtte vi kikke litt ekstra for å finne neste merkepinne.

Ved kræsjområdet er det fortsatt masse vrakdeler. Mye av vingene er bevart, motorene, og et lite stykke i fra, restene av propellene. I tillegg masse smådeler, vridde og smeltede flydeler.

Tilbaketuren følger samme vei, og er stort sett bare nedoverbakke.

Skrevet av Rolf Tumert